Klippfisk

Det norske klippfiskeventyret startet i Kristiansund på Nordmøre på slutten av 1600 tallet. Eksport av klippfisk la grunnlaget for utviklingen av byen, og de viktigste handelskontaktene var som nå Spania, Brasil og Portugal. Fra midten av 1800 tallet ga eksporten av klippfisk Kristiansund og eksportørene en enorm rikdom.

Klippfisk er saltet og tørket fisk ofte av torsk, men det benyttes også lange, brosme og sei. Prosessen starter med at fisken vaskes, saltes og tørkes. I dag foregår disse prosessene innendørs. Ved starten av produksjonen ble fisken tørket på svabergene/klippene rundt byen, og derav navnet klippfisk. På spansk kalles fisken bacalao, mens den i Portugal kalles bachalau. Det er med andre ord feil at bacalao kun er navnet på en gryterett med klippfisk, tomat og løk. Fisken er råstoff i mange lekre retter som krever koking, steking og grilling.

Det var faktisk nederlenderen Jappe Ippes som startet med klippfiskproduksjon i Kristiansund og Norge. Han fikk i 1691 kongelig privilegium til tilvirking og handel med klippfisk.

Ravnkloa Fisk & Skalldyr tilbyr et konstant stort utvalg i forskjellige sorteringer av klippfisk. Vi har et lite knippe kunder som vet å verdsette kvalitet framfor pris på dette norske premieproduktet. Vårt håp er selvsagt at fisken skal bli like populær i sitt hjemland som i den store vide verden.